fredag 21 februari 2014

En timme varannan vecka


Jag är både blod- och plasmagivare. Det går att bli både blod- och plasmagivare på de flesta blodcentraler. För att bli plasmagivare är det bra om du tidigare lämnat blod. Du måste ha blodkärl som är lätta att sticka i. Kraven är desamma som för att bli blodgivare.


Vid plasmagivning skiljs blodkropparna och plasman i ett sterilt separationssystem. Det innebär att du får tillbaka dina röda blodkroppar och förlorar på så sätt inget järn. Därför kan du ge plasma två gånger per månad. Du ger drygt en 500-800 ml (beroende på din vikt och längd) plasma och det tar cirka 40 minuter. Hela processen är automatisk med hjälp av en särskild maskin. Eftersom vätskeförlusten är större än vid en vanlig blodgivning är det viktigt att dricka både före och efter givningen. Redan under tappningen ersätter kroppen den vätska som tappas ur blodsystemet. Efter 24 timmar är plasman helt återbildad.



Plasman är en råvara som används av läkemedelsföretag för framställning av bland annat albumin, gammaglobulin och läkemedel för blödarsjuka. Albumin används för att häva chock hos svårt skadade patienter. Gammaglobulin skyddar utlandsresenärer mot gulsot. Plasma ges också vid massiva blödningar och vid brännskador.


Detta är vad jag ägnar en timme åt, varannan vecka. Varje månad. Året om. Lämnar plasma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dina avtryck gör mig glad.